keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Työpaikkaohjaamisen merkityksestä





Raksa Coach -projektin tavoitteena on kehittää uusi koulutus- ja kotouttamismalli rakennusalan työtehtävistä kiinnostuneille maahanmuuttajille ja suomalaisille työttömille mutta hankkeessa tehdään paljon työtä, joka tuo uutta osaamista myös yrityksille ja niiden henkilöstölle. Projektin koulutusmalliin kuuluu opintoja ammatillisessa oppilaitoksessa sekä pitkä työharjoittelujakso työmailla. Työmaille on koulutettu hankkeen puolesta työpaikkaohjaajia, jotka vastaavat harjoittelijoiden perehdyttämisestä ja ovat päävastuussa ohjaamisesta.

Jotta työharjoittelujakso onnistuu mahdollisimman hyvin niin harjoittelijan kuin yrityksen näkökulmasta, ei ole aivan sama kuinka harjoittelujakso työpaikalla hoidetaan. Harjoittelijoilla voi olla aiempaa osaamista, jonka ansiosta hän pystyy osallistumaan hyvinkin laajasti erilaisiin työtehtäviin. Harjoittelijan osaaminen ja into oppia uutta voivat kuitenkin mennä hukkaan ja pahimmassa tapauksessa yksipuoliset työtehtävät voivat vaikuttaa motivaatioon merkittävästi.


Oppimiselle keskeistä on myös palautteen antaminen ja saaminen. Hyvä työpaikkaohjaaminen perustuu avoimeen ja luottamukselliseen yhteistyöhön, jonka myötä harjoittelijalla on mahdollisuus antaa palautetta myös saamastaan ohjauksesta. Ilman palautetta yritykseltä voi mennä hukkaan kehittämisen paikkoja, jotka eivät tule muuten huomioiduksi.


Kokonaisuutena työpaikkaohjaaminen ei onnistu ilman yrityksen aktiivista otetta, koska hyvään työpaikkaohjaamiseen tarvitaan muutakin kuin ajallinen panostus yrityksen työpaikkaohjaajan osalta. Esimerkiksi ennen harjoittelujakson alkamista on hyvä miettiä isommalla porukalle harjoittelijoille sopivia työtehtäviä ettei homma jää pelkästään yhden ihmisen varaan. Isommissa yrityksissä on myös tärkeää, että organisaatiossa jaetaan työpaikkaohjaamiseen liittyviä käytäntöjä niin, että hyvät kokemukset ja oivallukset eivät jää pelkästään yksittäisten työpaikkaohjaajien omaksi tiedoksi ja kokemukseksi. Panostus työpaikkaohjaamiseen kuitenkin kannattaa, koska samoja oppeja voi soveltaa myös esimerkiksi kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen ja ohjaamiseen.



Jos tuntuu, että yrityksessäsi on tarvetta panostaa työpaikkaohjaamiseen, ota yhteyttä Tiina Pursiaiseen tiina.pursiainen(a)rakennusteollisuus.fi


Tiina Pursiainen
Projektipäällikkö
Pohjois-Savon Raksa Coach -hanke





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti