keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Mietteitä muuttuvasta maailmasta



Minä pidän muutoksen johtamisesta. Näen muutoksen mahdollisuutena ja välttämättömyytenä, mutta nöyräksihän sen hallitseminen vetää. Muutos on jatkuvaa ja elämän tarkoituskin, mutta silti sen johtamiseen tarvitaan tahtoa ja uskoa omaan tekemiseen. Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen hallitus teki joulukuussa 2015 merkittävän päätöksen lähteä kehittämään myöhemmin Pohjois-Savon Raksa Coachiksi nimettyä koulutusmallia kotimaisten työttömien ja maahanmuuttajien kouluttamiseksi rakennusalalle. Tuosta päätöksestä alkanut muutosprosessi on saanut minut muistamaan, kuinka sytyttävän haasteellista muutoksen johtaminen on.

 Matkalle on sattunut mutkia, mutta onneksi enemmän niitä onnistumisia. Olen saanut tehdä kannustavaa yhteistyötä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa, jonka aktiivinen ote on vienyt prosessia eteenpäin aikataulussa. Parhaat naurut idealleni antoivat kollegani ympäri Suomea, kun he muistuttivat ein sanomisen tärkeydestä. Minä vain en voi sanoa ei asioille, joihin uskon, vaan haluan osaltani kehittää potentiaalista käytäntöä, kuten hankkeessammekin. Viimeisin onnistuminen on tältä viikolta Tarinan vastaanotookeskuksesta, jossa Juha Huttusen johtama organisaatio lähti mukaan viemään hankettamme kohti sen haastavia tavoitteita. Saimme koolle kolmisenkymmentä hankkeesta kiinnostunutta turvapaikanhakijaa, joilla on nyt tieto mahdollisuudesta päästä mukaan, mikäli he saavat positiivisen turvapaikkapäätöksen.


Muutos on aina hyppy tuntemattomaan ja siksi myös yllätyksellinen. Suurimpana yllätyksenä minulle tullut kotimaisten työttömien passiivisuus luomaamme koulutusmallia kohtaan. Rakennusala uutisoi paranevista suhdanteista, mutta silti ensimmäiseen koulutusryhmään ei saatu edes neljääkymmentä osallistujaa. Yhteiskuntamme kohtaanto-ongelma työttömyyslukujen ja työvoimapulan välillä tuli selväksi hankkeessammekin.  Rakennusyritykset suhtautuvat hankkeeseemme koko ajan positiivisemmin ja halua yhteiskuntavastuun kantoon on. Nyt on aika ryhtyä sanoista tekoihin ja alkaa kouluttaa työpaikkaohjaajia helmikuussa aloittaville harjoittelijaryhmille.

Muutoksen johtaminen on aktivointia ja muutokseen kannustamista. Sitä me Tiinan kanssa kyllä jaksamme tehdä ja tiimimme puhaltaa yhteen hiileen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä onkin hankkeemme suurin onnistuminen tähän mennessä. Uskomme asiaamme ja osaamisemme täydentää toisiaan. Näin on myös hankkeemme kanssa. Monikulttuurisuus on mahdollisuus täydentää omaamme uusilla näkemyksillä ja kehittää Suomen elinkeinoelämää maahanmuuttoa hyödyntäen. Tämä oli muuten pakolaistenkin toive, kun he ihmettelivät tarjottujen työmahdollisuuksien vähyyttä. Ja hukkaammehan me resursseja vastaanottokeskuksissa odottavissa pakolaisissa ja kotisohvalla aikaa kuluttavassa työttömässä. Siksi muutoksen johtamista on tarjolla jatkossakin.

 Kimmo Anttonen
 Aluepäällikkö
 Talonrakennusteollisuus ry, Itä-Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti